Κεφαλληνίας 18, Αθήνα       2105022049     697 238 4060     info@strategic-finance.gr 

  • Home
  • Eπικαιρότητα

Η χρήση του δανεισμού για την αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης

Η επίδραση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης (Financial Leverage) στην αύξηση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (ROE).

 

Οι επιχειρήσεις καθημερινά αναζητούν τρόπους να βελτιστοποιήσουν την ανάπτυξή τους και να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των επενδύσεών τους.

Μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις είναι η οικονομική μόχλευση, που σχετίζεται με την κεφαλαιακή διάρθρωση των εταιριών.

Η οικονομική χρηματοοικονομική μόχλευση αναφέρεται στην χρήση ξένων (π.χ δανειακών) κεφαλαίων,  αντί των ιδίων κεφαλαίων, για την χρηματοδότηση μέρους των επενδύσεων ή των καθημερινών εργασιών μιας επιχείρησης. Η χρήση των δανειακών κεφαλαίων μπορεί υπό προϋποθέσεις να ενισχύσει σημαντικά τις αποδόσεις, πολύ πέρα από αυτό το επίπεδο που θα μπορούσαν να πετύχουν κάνοντας χρήση μόνο τα ίδια τους κεφάλαια.

 Όμως η πολιτική χρήσης δανεισμού δεν παρουσιάζει μόνο πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

 

Τα οφέλη των δανειακών κεφαλαίων

  • Φορολογικά πλεονεκτήματα.

Η χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια έχει το πλεονέκτημα ότι οι τόκοι που καταβάλει η εταιρία αποτελεί δαπάνη και εκπίπτει από τον φόρο των κερδών της.

 

  • Το κόστος δανεισμού είναι πάντα μικρότερο από την αναμενόμενη απόδοση που επιθυμούν οι μέτοχοι.

Ετσι αν η χρήση δανεισμού έχει κόστος μικρότερο από την αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης, τότε οι μέτοχοι απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις για τα ίδια κεφάλαια που έχουν ήδη τοποθετήσει στην επιχείρηση.

 

  • Ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο δανεισμός μπορεί να παρέχει στις εταιρίες τα απαιτούμενα κεφάλαια για πραγματοποίηση μεγαλύτερων επενδύσεων από αυτές που μπορεί να είναι εφικτές μόνο με χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια.

 

  • Αυξάνεται η πειθαρχία των διευθυντών

Λόγω του γεγονότος ότι ο δανεισμός δημιουργεί δέσμευση για καταβολή τόκων και αποπληρωμής κεφαλαίου, αυξάνεται η προσοχή στην παραγωγή υψηλών ταμειακών ροών ικανές να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις.

 

  

Το κόστος των δανειακών κεφαλαίων

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας αποτελεί το ενδεχόμενο ανεπάρκειας των ταμειακών ροών να καλύψουν της δανειακές υποχρεώσεις για καταβολή τόκων και αποπληρωμής κεφαλαίων.

 

  • Η υπερβολική χρήση δανειακών κεφαλαίων μειώνει την ευελιξία.

Όταν μια επιχείρηση δανείζεται στα όρια των δυνατοτήτων της, τότε χάνει την ευελιξία να βρει εφεδρική χρηματοδότηση όταν αντιμετωπίσει προβλήματα.

 

  • Αυξάνεται η μεταβλητότητα και η πιθανότητα μείωσης των κερδών.

Επειδή η υποχρέωση πληρωμής τόκων δεν συνδέεται με την πραγματοποίηση κερδών (όπως συμβαίνει με τα μερίσματα), είναι πιθανόν σε περιπτώσεις μείωσης του κύκλου εργασιών να μην καλύπτουν τα λειτουργικά κέρδη τους τόκους. Έτσι η εταιρία στην περίπτωση αυτή κινδυνεύει να εμφανίσει ζημιές ή πολύ χαμηλή κερδοφορία λόγω του σταθερού κόστους των τόκων.

 

Συμπεράσματα

Η  χρηματοοικονομική μόχλευση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους.

Όμως όπως είδαμε, η χρήση δανεισμού έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα έναντι της χρήσης ιδίων κεφαλαίων.

Έτσι η επιχειρηματική απόφαση για ανάληψη δανεισμού, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αξιολόγηση μεταξύ του οφέλους των δανειακών κεφαλαίων και του αντίστοιχου κόστους, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα οριακά οφέλη υπερβαίνουν τα οριακά κόστη.

Έτσι, με την λογική αυτή προσδιορίζεται το βέλτιστο ύψος χρήσης δανειακών κεφαλαίων το οποίο μεγιστοποιεί την αξίας επιχείρησης.

 

 

Παράδειγμα οικονομικής μόχλευσης

Ο πίνακας 1 παρουσιάζει τρία σενάρια κεφαλαιακής δομής που εξετάζει η εταιρία Α, με τις συνολικές ανάγκες κεφαλαίων να εκτιμώνται στα  6 εκατ.

Στο 1ο σενάριο προβλέπει χρηματοδότηση με 100% ίδια κεφάλαια των μετόχων και 0% δανεισμό. Στο 2ο και 3ο σενάριο προβλέπεται χρήση δανειακών κεφαλαίων 33,33% & 66,67% αντίστοιχα. Το επιτόκιο στο 2ο σενάριο υπολογίζεται στο 5% και στο 2ο σενάριο στο 7% λόγω του αυξημένου δείκτη δανειακής επιβάρυνσης.

Τα επιτόκια δανεισμού προβλέπεται να είναι 5% για δανεισμό 2 εκατ. και 7% στο σενάριο με 4 εκατ. δανεισμό.

  

 

Στον πίνακα 2 παρουσιάζονται σε απλή μορφή τα αντίστοιχα σενάρια αποτελεσμάτων χρήσης που προβλέπονται για την επόμενη χρήση για να απεικονιστεί η επίδραση της κάθε κεφαλαιακής δομής στα κέρδη της εταιρίας.

Οι πωλήσεις τα έξοδα και τα κέρδη προ τόκων και φόρων φυσικά παραμένουν ίδια. Οι μεταβολές που παρατηρούμε είναι οι εξής:

  • Στους τόκους δανείων
  • Στο φόρο κερδών

Αυτό έχει ως φυσική συνέπεια την μεταβολή των καθαρών κερδών.

 

 

Τέλος στον πίνακα 3 απεικονίζεται η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για κάθε σενάριο κεφαλαιακής δομής.

 

Παρατηρούμε ότι στο 1ο σενάριο όπου η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου με χρήματα των μετόχων δηλαδή με ίδια κεφάλαια, η απόδοση υπολογίζεται στο 13%.

Όμως τα άλλα δύο σενάρια όπου γίνεται χρήση δανειακών κεφαλαίων, παρατηρούμε ότι όσο αυξάνεται η δανειακή επιβάρυνση, τόσο αυξάνεται και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

Έτσι, ενώ με μηδενική χρήση δανεισμού η απόδοση ανέρχεται στο 13%, στο 3ο σενάριο όπου χρησιμοποιούνται 66,67% δανειακά κεφάλαια, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων υπερδιπλασιάζεται και ανέρχεται στο 28,08%!

 

 

Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας: Εμπόριο - Εστίαση - Εκπαίδευση

 Η Δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης –κοινωνικής μέριμνας προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Επενδυτικά Σχέδια από 10.000 € έως 150.000 €.

Περισσότερα

Απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.: Ρυθμίζονται όλα τα χρέη επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών - Πηγή: Taxheaven

   

Την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για το σχέδιο νόμου που αφορά τη σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Πέραν των τακτικών μελών του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

Λόγω των καινοτομιών που εισάγονται, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να έχει την αποδοχή των κοινωνικών εταίρων και να είναι λειτουργικό, σε αντίθεση με τη σχετική νομοθεσία που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση («νόμος Δένδια»), η οποία απέτυχε κατά τα δύο χρόνια της εφαρμογής του. 


Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/31563

   

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και τις 5 δόσεις καταβολής του

Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων απο τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου.

Περισσότερα

5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου

Στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 και 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017 θα προχωρήσει το δημόσιο, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην εγκύκλιο ορίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς προκειμένου να λάβουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες. 

Περισσότερα

Γραμμικός προγραμματισμός για επίλυση πολύπλοκων επιχειρηματικών προβλημάτων

  

Ο Γραμμικός προγραμματισμός (Linear Programming) χρησιμοποιείται, για να προσδιοριστεί η άριστη λύση σε ένα πρόβλημα, σχετικά με τη χρησιμοποίηση των υπαρχόντων περιορισμένων πόρων για την επίτευξη ενός αντικειμενικού στόχου.

Είναι μία μαθηματική τεχνική μοντελοποίησης, που βοηθά στο σχεδιασμό και τη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων σχετικά με την βέλτιστη κατανομή των πόρων και την επίτευξη άριστης λύσης του μοντελοποιημένου προβλήματος.

Οι περιορισμένοι πόροι στον χώρο των επιχειρήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

  • Πρώτες ύλες
  • Μηχανήματα
  • Χρόνο εργασίας
  • Κεφάλαια
  • Χώρο

Πολλά από τα επιχειρηματικά προβλήµατα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλυθούν ως προβλήματα γραµµικού προγραμματισμού.

Κλασικά παραδείγματα προβλημάτων αποτελούν:

  1. Επιλογή του μίγματος παραγωγής των προϊόντων ενός εργοστασίου για να γίνει η καλύτερη χρήση των μηχανών, της εργασίας και των διαθέσιμων ωρών προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος της εταιρίας.
  2. Ανάπτυξη ενός προγράμματος παραγωγής που θα ικανοποιήσει τις μελλοντικές ανάγκες για τα προϊόντα μιας επιχείρησης και ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος παραγωγής και διαχείρισης των αποθεμάτων.
  3. Καθορισμός του συστήματος διανομής των προϊόντων, από τις αποθήκες στους πελάτες ή στα υποκαταστήματα της εταιρίας, που θα ελαχιστοποιεί το συνολικό κόστος αποστολής.
  4. Αξιοποίηση-κατανομή του διαθέσιμου χώρου στα προϊόντα ενός εμπορικού καταστήματος, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα της επιχείρησης.

 

 

Παράδειγμα επιλογής του άριστου μίγματος παραγωγής των προϊόντων για μια χρονική περίοδο Χ. (με χρήση του solver excel)

 

Εστω ότι μια επιχείρηση παράγει τρία προϊόντα Α, B, C.

Για να παραχθεί μια μονάδα από το Α απαιτούνται 25 μηχανοώρες, 50 εργατοώρες, και αποφέρει κέρδος 30 ευρώ ανά μονάδα.

Για να παραχθεί μια μονάδα από το Β απαιτούνται 20 μηχανοώρες, 45 εργατοώρες, και αποφέρει κέρδος 35 ευρώ ανά μονάδα.

Για να παραχθεί μια μονάδα από το C απαιτούνται 15 μηχανοώρες, 25 εργατοώρες, και αποφέρει κέρδος 20 ευρώ ανά μονάδα.

 

Περιορισμοί πόρων:

Οι συνολικές διαθέσιμες μηχανοώρες είναι 2.500 και

Οι συνολικές διαθέσιμες εργατοώρες είναι 5.000

 

Περιορισμοί στις παραγόμενες ποσότητες:

To A προϊόν πρέπει να παραχθεί τουλάχιστον σε 20 μονάδες

To Β προϊόν πρέπει να παραχθεί τουλάχιστον σε 5 μονάδες

To C προϊόν πρέπει να παραχθεί έως 50 μονάδες

 

Ποιος είναι ο άριστος συνδυασμός των παραγόμενων προϊόντων στην περίοδο Χ, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος της επιχείρησης;

 

Από τα δεδομένα του προβλήματος προκύπτει ο παρακάτω πίνακας:

 

 

Η συνάρτηση που θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε είναι η μεγιστοποίηση των  κερδών:

max P=120*A+140*B+90*C

Με περιορισμούς διαθέσιμων πόρων:

Ωρες μηχανών   25*A+20*B+15*C ≤ 2.500

Εργατοώρες      50*A+45*B+25*C ≤ 5.000

 

Με περιορισμούς στις παραγόμενες ποσότητες:

A 20,   B ≥ 5,    C 50

 

Δημιουργούμε ένα μοντέλο στο excel, όπου αποτυπώνουμε τα δεδομένα του προβλήματος ως εξής:

 

 

Στην συνέχεια καλούμε τον solver του excel και εισάγουμε:

  • Τον στόχο
  • Τα κελιά που θα υπολογίσει τις βέλτιστες ποσότητες
  • Καθώς και τους περιορισμούς του προβλήματος

 

 

Στην συνέχεια πιέζουμε την «επίλυση» και επιτυγχάνουμε την βέλτιστη λύση του προβλήματος που είναι:

Παραγόμενες ποσότητες:            Α=20,        Β=61,      C=50

Και το μέγιστο κέρδος :            P = 120*20+140*61+90*50 = 15.440

 

 

Πως αντιμετωπίζει μια επιχείρηση τους κινδύνους που αναλαμβάνει;

Από το Μάνατζμεντ των Ρίσκων σε μια Κουλτούρα Ρίσκου

Ναυτεμπορική Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 12:12

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός

Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης &  Audencia Business School, France

Περισσότερα

Σεμινάριο Budgeting & Financial Planning

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση της μεθοδολογίας και των τεχνικών που ακολουθούνται για την σύνταξη του προϋπολογισμού μιας επιχείρησης, και πως η κάθε λειτουργία και το κάθε τμήμα της, μέσω του προϋπολογισμού, συνεισφέρει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του οργανισμού. Επίσης παρουσιάζονται τεχνικές πρόβλεψης και διοίκησης των ταμειακών ροών, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ρευστότητα και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης.

Περισσότερα

Αλ. Χαρίτσης: Πάνω από 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2017

«Συνολικά, τόσο από κοινοτικούς πόρους όσο και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξήσαμε αποφασιστικά φέτος, θα διοχετευθούν μέσα στο 2017, πάνω από 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης

 

 

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι η φετινή χρονιά είναι η πιο σημαντική για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί πάνω από το 56,5% των προγραμμάτων (προσκλήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ). Αναγγέλλει ότι ειδικά για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας «προχωράμε τον επόμενο μήνα στην υλοποίηση του β' κύκλου μέσα από τον οποίο θα δοθούν 70 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 140 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και 48 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών μονάδων και της επέκτασης υφιστάμενων, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Επίσης η χρηματοδότηση της αναβάθμισης μεσαίων υφιστάμενων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, με άλλα 45 εκατ. ευρώ. Σημειώνει ότι με την μόχλευση που θα επιτύχουν τα τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (Ταμείο Συνεπενδύσεων, Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ) που έχουν προικισθεί με ένα 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Η εξέλιξη του δημόσιου χρέους την τελευταία δεκαετία

Παρατηρούμε ότι παρά την σταθεροποίηση του χρέους τα τελευταία τρία χρόνια (σε απόλυτα νούμερα), δεν βλέπουμε να βελτιώνεται ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης της χώρας (δημόσιο χρέος/ΑΕΠ) λόγω της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας. 

Περισσότερα

ΔΝΤ: «Νούμερο 1» κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα η Deutsche Bank

Το Ταμείο τονίζει ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας αποτελεί πιθανή πηγή κινδύνων για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς η πιθανότητα μετάδοσης των προκλήσεων στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλή.

Περισσότερα

Eργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Περισσότερα

Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς η αγορά εταιρικών ομολόγων

Τα εταιρικά ομόλογα «ξεκλείδωσαν» σεντούκια, θυρίδες και προθεσμιακές

Εκδόσεις: Tοποθετήσεις από ιδιώτες μικροεπενδυτές λόγω περιορισμένου ρίσκου και τοκομεριδίων

Της Άννας Δόγα This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Περισσότερα

ICAP: Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες

Αύξηση κατά 30,7% του EBITDA στο 2015 παρουσίασαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα 

sofokleousin.gr 

Το 65% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς στη βάση δεδομένων της ICAP  κάλυψαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Εμφάνισαν το 2015 συνολικά κέρδη EBITDA της τάξης των €10,8 δισ.σύνολο.

Περισσότερα

Αρχές Οκτωβρίου η χρηματοδότηση από τέσσερα προγράμματα ΕΣΠΑ και η προκήρυξη τεσσάρων προγραμμάτων αναπτυξιακού νόμου

 

«Εμείς κληρονομήσαμε δύο αναπτυξιακούς με τεράστια προβλήματα, περίπου έξι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια στο ράφι, χωρίς να ξέρουμε ποιός έχει τελειώσει, ποιός δικαιούται, ποιός δε δικαιούται, σε τι στάδιο βρίσκονται και χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επενδυτές 4 δισ.» τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ο Γ. Σταθάκης

Περισσότερα

«Βασικός κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία η αβεβαιότητα λόγω Brexit, λέει το ΔΝΤ

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την έκβαση της ψηφοφορίας του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Θεωρούμε την παρούσα αβεβαιότητα αναμφίβολα ως βασικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφασισιτκά μέτρα.

Περισσότερα

Γ. Σταθάκης: «Στα 15 δισ. ευρώ οι πραγματικές οφειλές προς το δημόσιο»

Από τα περίπου 80 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο, μόνο τα 15 δισ. ευρώ είναι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ είναι οφειλές εταιρειών που έχουν κλείσει ή προσώπων που έχουν αποβιώσει ήδη από την δεκαετία του 1980.

 

Περισσότερα

Copyright © Strategic-Finance. Powered by insyst

please publish modules in offcanvas module position